Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
EStor-Lux en Centrica realiseren grootste batterijopslagsysteem van België
© Centrica

EStor-Lux en Centrica realiseren grootste batterijopslagsysteem van België

EStor-Lux gaat in samenwerking met Centrica Business Solutions een batterijpark bouwen in Bastogne: het eerste energieopslagsysteem van dit type in Wallonië en het grootste van België.

EStor-Lux is een samenwerkingsverband tussen Rent-a-Port, Idelux, Socofe en SRIW in de provincie Luxemburg.

Virtuele elektriciteitscentrale
Centrica zal in opdracht van EStor-Lux verantwoordelijk zijn voor het beheer en het valoriseren van de batterijen. Het energieopslagsysteem zal functioneren als virtuele elektriciteitscentrale door een efficiënter gebruik van de beschikbare voorraden op het hoogspanningsnet mogelijk te maken.

De 10-megawattbatterij kan 20 megawattuur aan stroom opslaan. De batterij beantwoordt in belangrijke mate de behoefte aan flexibele capaciteit van hoogspanningsnetbeheerder Elia en zal vanaf midden 2021 operationeel zijn. Centrica zal deze ‘virtuele energiecentrale’ ter beschikking kunnen stellen als onderdeel van de zogenaamde secundaire reserve. Die maakt het mogelijk om de frequentie van het stroomnet continu in evenwicht te houden, wat nodig is om de stabiliteit te garanderen.

Economisch model levensvatbaar
De batterij werkt als een buffer en maakt het mogelijk om elektriciteit te injecteren of uit het net te absorberen. Die valorisatie in het kader van de secundaire reserve maakt het economisch model van batterijen volledig levensvatbaar. Dankzij hun flexibiliteit hebben deze ‘virtuele energiecentrales’ geen behoefte aan subsidies, in tegenstelling tot andere flexibele capaciteiten zoals aardgascentrales.

Het unieke aan de batterij is dat deze echt de rol van een ‘virtuele energiecentrale’ op zich kan nemen, dankzij de virtuele verbinding met industriële spelers zoals LafargeHolcim, Sappi en Foamglas. Wanneer de batterij zijn volledige opslagcapaciteit heeft bereikt, kan een beroep worden gedaan op industriële locaties om de overtollige energie te benutten. Omgekeerd kan Centrica, wanneer de batterij energie nodig heeft, het energieverbruik van industriële spelers coördineren door hen te vragen hun energieverbruik tijdelijk iets te verminderen.

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!