Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Battolyser gaat energieopslagsysteem bouwen dat waterstof produceert

Battolyser gaat energieopslagsysteem bouwen dat waterstof produceert

Battolyser, spin-off van de Technische Universiteit Delft (TU Delft), bereidt zich voor op de installatie van een grootschalig energieopslagsysteem van batterijen dat ook waterstof gaat produceren.

Deze gepatenteerde technologie daagt hierbij de conventionele, alkalische elektrolysers voor de productie van waterstof en ammoniak uit om de overgang naar schone energie mogelijk te maken.

3 dingen
De Battolyser is ontworpen om 3 dingen te kunnen doen. Allereerst het opvangen en opslaan van overtollige hernieuwbare energie die wordt opgewekt bij veel zon en wind. Ten tweede het produceren van waterstof zodra de batterij volledig is opgeladen en tot slot gebruik van de in de batterij opgeslagen elektriciteit om waterstof te blijven produceren of terugleveren van deze elektriciteit aan het net als er een tekort aan zonne- en windenergie is.

‘Conventionele elektrolysers kunnen dit ook, net als conventionele batterijen, maar de gepatenteerde Battolyser-technologie doet dit beter en tegen lagere kosten in situaties waarin het er echt toe doet’, zegt uitvinder Fokko Mulder, hoogleraar bij de afdeling Chemical Engineering van de Technische Universiteit Delft.

Van koper naar verkoper
Beide produceren waterstof tegen lage kosten als de elektriciteitsprijs laag is, maar conventionele alkaline elektrolysers moeten blijven doorwerken wanneer de elektriciteit te duur is om waterstof te produceren. Het Battolyser-systeem doet dat niet. Het systeem kan direct schakelen tussen volledige waterstofproductie en het ontladen van de batterij, zodat het kan overschakelen van een koper van elektriciteit wanneer de prijzen laag zijn, naar een verkoper van elektriciteit wanneer de prijzen hoog zijn.

‘Hierdoor is het mogelijk om elektriciteit in te kopen tegen een lage prijs en die vervolgens om te zetten in laaggeprijsde waterstof. Als de prijs hoog is, kan de Battolyser opgeslagen elektrische stroom verkopen. De Battolyser levert zijn klanten totale opslagkosten (LCOE) die laag genoeg zijn om van de marges te profiteren. Doordat de Battolyser kan werken met een onregelmatige aanvoer van energie, is het een ideaal systeem om echt groene waterstof te produceren’, aldus Kees Koolen, chairman en chief executive officer van Koolen Industries, dat heeft geïnvesteerd in Battolyser en het onderdeel heeft gemaakt van zijn familie van schone-energiebedrijven.

Continue aanvoer
Door zijn vermogen om 24/7 waterstof te leveren, is de Battolyser geschikt voor de productie van hernieuwbare ammoniak (NFuel), hernieuwbare methanol en andere processen zoals DRI, of directe reductie van ijzer; het proces waarbij zuurstof uit het ijzer wordt verwijderd.

De continue aanvoer van waterstof is nodig om shutdowns van fabrieken of procesfluctuaties te voorkomen. De huidige technologieën kunnen dit niet, waarmee de Battolyser een essentieel hulpmiddel wordt om de productie van dergelijke grondstoffen groen te maken. Daarbij levert het ook besparingen op door de vloeibare of gasvormige waterstofopslagbehoefte te reduceren.

Eemshaven
Voor installaties op grotere schaal zou de Battolyser de voorkeur kunnen krijgen in de energietransitie, omdat wordt vertrouwd op elektroden gemaakt van nikkel en ijzer, materialen die in de mijnbouw onder eerlijke werkomstandigheden in ruime mate beschikbaar zijn. Daardoor wordt het mogelijk om Battolyser-technologie wereldwijd op te schalen.

De eerste fase demonstratie Battolyser van 15 kilowatt/15 kilowattuur voor elektriciteitsopslag en waterstofproductie is bij de Magnumcentrale in de Eemshaven, begin 2021.

Battolyser zal dan in staat zijn om meteen verder op te schalen, met een nieuwe kapitaalinjectie van zowel het schone-energieconglomeraat Koolen Industries als zijn dochteronderneming groenewaterstof- en ammoniakbedrijf Proton Ventures. ‘Zodra de eerste grootschalige Battolyser-oplossing cyclisch is getest op zuiverheid en efficiëntie van waterstof, zullen we opschalen naar installaties tot 10 megawatt bij industriële partners, zonneparken en locaties waar elektriciteit van offshorewindparken op grote schaal aan land komt. Uiteindelijk zullen we Battolyser-systemen installeren op gigawatt-schaal’, aldus Hans Vrijenhoef, chief executive officer van Proton Ventures en interim chief executive officer van Battolyser.

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Centrica Business Solutions zoekt:

Channel Sales Manager EU/UK

Role Overview The primary role of the Channel Sales Manager is to identify, recruit and on-board new channel partners as well manage the ongoing relationship with existing channel partners within the territory to achieve sales and profit goals by...
Fulltime (40 uur) - Windsor
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!