Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
ACM legt eisen energieopslag per 1 september vast in Netcode Elektriciteit
© Alfen

ACM legt eisen energieopslag per 1 september vast in Netcode Elektriciteit

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wijzigt per 1 september 2021 op verzoek van Netbeheer Nederland de Netcode elektriciteit. In de netcode worden vanaf dat moment eisen voor energieopslag vastgelegd.

Op dit moment kent de Netcode elektriciteit geen specifieke voorwaarden voor de aansluiting van een energieopslagsysteem. Met het wijzigingsbesluit worden voorwaarden voor energieopslagfaciliteiten aan de netcode toegevoegd.

Definitie energieopslag
Tijdens de internetconsultatie van het wijzigingsvoorstel Energy Storage NL constateerde dat in het ontwerpbesluit een definitie voor opslag ontbrak en dat daarmee niet voldoende duidelijk werd voor welke energieopslagtechnologieën deze code van toepassing is. Energy Storage NL wees de ACM erop dat het wenselijk is om aan te sluiten op de Europese definitie van opslag, zoals vastgelegd in de elektriciteitsrichtlijn.

De ACM bevestigt nu dat de Europese definitie van opslag inderdaad van toepassing is. Het is daarmee volgens de ACM niet noodzakelijk een specifieke definitie in de Netcode elektriciteit vast te leggen.

Requirement for Generators
De voorwaarden die de ACM nu vastlegt in de Netcode elektriciteit zijn gebaseerd op de voorwaarden die voortvloeien uit de Europese aansluitcodes waaronder de Requirement for Generators (RfG).

Daarmee worden voor energieopslagfaciliteiten net als voor zonnestroominstallaties de volgende categorieën gedefinieerd:

Werkzaam vermogen van de energieopslagfaciliteit

Categorie

Van 0,8 kilowatt tot 1 megawatt

 Type A

Van 1 tot 50 megawatt

 Type B

Van 50 tot 60 megawatt

 Type C

60 megawatt en groter

 Type D

Extra eisen
De reden dat de gezamenlijke netbeheerders de ACM hebben gevraagd om de wijziging van de Netcode Elektriciteit is dat er momenteel al enkele aansluitingen van energieopslagfaciliteiten zijn en dat de ontwikkelingen in het kader van de energietransitie zorgen dat dit aantal op korte termijn gaat toenemen.

De netbeheerders stellen daarbij tegenover de ACM te verwachten dat aan de RfG op den duur bepalingen aangaande energieopslagfaciliteiten toegevoegd worden. Dit kan nog wel enkele jaren in beslag nemen.

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!