Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Onderzoek Zonnepanelen op het dak: accu nieuwe stap voor boeren in winstgevend verduurzamen
© A. Havelaar | Dreamstime.com

Onderzoek Zonnepanelen op het dak: accu nieuwe stap voor boeren in winstgevend verduurzamen

Een ruime meerderheid van de Nederlandse agrariërs kan niet wachten om een accu op het erf te plaatsen. Dat blijkt uit onderzoek van Zonnepanelen op het dak naar de visie van agrariërs over winstgevend verduurzamen.

Om de visie van agrariërs over winstgevend verduurzamen te peilen, heeft het zonne-energiebedrijf onderzoek gedaan onder deze doelgroep over dit onderwerp.

Biogas en accu’s
Biogas, warmtepompen, waterstof en accu’s: dit zijn begrippen die de revue passeren wanneer de agrariër wordt gevraagd naar zijn idee over opslag van energie. Ruim de meerderheid van de ondervraagden die al gebruikmaken van een zonnepaneleninstallatie zegt erg geïnteresseerd te zijn in het plaatsen van een accu op het erf. Dit geldt zowel voor grootverbruikers als voor saldeerders. De redenen: goedkopere stroom, gebruikmaken van opgewekte stroom en duurzaamheid. Hoe sneller de accu op hun erf staat, hoe beter, blijkt uit het onderzoek.

Pieken
Agrariërs hebben soms behoorlijke pieken in hun stroomverbruik. Deze pieken lopen niet altijd gelijk met de momenten waarop de zon het hardst schijnt. Accu’s zijn hét middel om de pieken in de duurzame-energieopbrengst op te vangen en te bewaren voor de piekmomenten in stroomverbruik. Op dit moment wordt deze opgewekte energie teruggeleverd aan het net. Dat terwijl het interessanter is deze energie te kunnen bewaren voor eigen gebruik. Met een accu op het erf hoeft ’s nachts en op minder zonnige dagen geen dure energie meer ingekocht te worden. En het scheelt meer kosten: transportkosten, belasting en Opslag Duurzame Energie (ODE).

Elektrisch vervoer
Het steeds hogere elektriciteitsverbruik op agrarische bedrijven is mede de reden dat het onderwerp ‘energieopslag’ leeft onder de agrariër. 70 procent van de ondervraagden geeft aan een elektrisch vervoermiddel of apparaat te overwegen wanneer zij een nieuw gaan aanschaffen. De verwachting is dat elektrificatie zal blijven toenemen; een logische verklaring voor de interesse in een accu voor energieopslag. Opslag van energie op het erf, onafhankelijk worden van het net en duurzame energie zó inzetten dat het veel geld bespaart en oplevert; daar is een accu uitermate geschikt voor.

Smart grid
Er is nog een punt: het energienet is de afgelopen jaren op verschillende plekken in Nederland volgeraakt. Netbeheerders investeren wel in het uitbreiden van de netcapaciteit, maar op dit moment krijgen steeds meer agrarische bedrijven bij hun aanvraag voor subsidie te maken met een negatieve transportindicatie. Als een zonnepaneleninstallatie niet kan worden aangesloten op het net, omdat dit al ‘vol’ is, betekent dit vaak een streep door het hele plan om te investeren in zonnepanelen.

Een smart grid, waarbij apparaten zo slim mogelijk aangestuurd worden voor een zo efficiënt mogelijk energieverbruik, heeft de interesse van agrariërs. Hiermee wordt de vraag en het aanbod van energie op een intelligente manier op elkaar afgestemd. De agrariër gaat bijvoorbeeld gebruikmaken van elektrisch beregenen. Juist op momenten dat er veel zonne-energie wordt opgewekt met zonnepanelen, verbruikt deze installatie de gratis energie in plaats van diesel. Of de koelcel van een fruitteler werkt extra hard tijdens het moment waarop er veel zonne-energie opgewekt wordt, zodat de koeling geen of veel minder stroom verbruikt op het moment dat de zon weg is of de hoeveelheid opgeslagen energie in de accu lager is. Uit het onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid interesse heeft in zo’n slim elektriciteitssysteem.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2021

Liander verwelkomt aansluitvoorwaarden batterijen in netcode: ‘Opslag essentieel voor net van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’ Pavol Bauer van TU Delft: ‘Elektrificatie mobiliteit vraagt om nieuwe generatie hybride...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!