Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
AMG neemt Phyr 7 over en bouwt eerst lithium-vanadiumbatterij
© Phyr 7

AMG neemt Phyr 7 over en bouwt eerst lithium-vanadiumbatterij

De in Amsterdam gevestigde Advanced Metallurgical Group (AMG) heeft de overname van Phyr 7 en de bouw aangekondigd van zijn eerste lithium-vanadiumbatterij voor industriële energiebeheertoepassingen.

Als onderdeel van zijn aanwezigheid in de circulaire economie is AMG ’s werelds grootste recycler van vanadiumproducten uit industriële resten en afval. Deze expertise omvat onder meer het terugwinnen van zeer zuivere elektrolyten op basis van vanadium, de centrale component van vanadium-redoxflowbatterijen.

Stroompieken afvlakken
In de energie-intensieve industrie proberen bedrijven vaak stroompieken af te vlakken om de kosten te verlagen en boetes te vermijden die door elektriciteitsleveranciers in rekening worden gebracht. De traditionele oplossing was het installeren van een interne ‘stand-by’-motor die op dieselbrandstof werkt.

AMG heeft een alternatief concept ontwikkeld in de vorm van een grootschalige hybride lithium-vanadium redoxflowbatterij (LIVA) die CO2-uitstoot vermijdt. Het lithiumgedeelte van het nieuwe batterijontwerp maakt snel ontladen mogelijk, inclusief black-startmogelijkheden. De lithiumbatterij wordt vervolgens opgeladen door de goedkope vanadiumbatterij die op haar beurt wordt opgeladen door het elektriciteitsnet.

Overname
Voor het beheer van de LIVA-batterij is een geavanceerde softwareoplossing essentieel. AMG kondigt als onderdeel hiervan nu ook de overname van de Duitse onderneming Phyr7 aan.

Dat bedrijf, gevestigd in Heidelberg, is een specialist voor op kunstmatige intelligentie gebaseerde energiebeheeroplossingen. Het Phyr 7-software-ecosysteem simuleert en exploiteert verschillende energieopslagmiddelen zoals lithium-ion- en vanadium-redoxflowbatterijen. Naast het maximaliseren van de efficiëntie, veiligheid en levensduur van de batterijen, maakt de software de koppeling mogelijk met hernieuwbare-energiebronnen en groene waterstof.

Phyr7 zal omgedoopt worden tot LIVA Power Management Systems. Volker Koelln, oprichter van Phyr7, wordt de chief executive officer van het bedrijf.

Eerste kwartaal 2022 online
Het eerste LIVA-systeem wordt geïnstalleerd in een van de Duitse fabrieken van AMG en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 online gaan. De engineering is gestart voor nog 3 systemen, 2 in Duitsland en 1 in de VS.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2021

Liander verwelkomt aansluitvoorwaarden batterijen in netcode: ‘Opslag essentieel voor net van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’ Pavol Bauer van TU Delft: ‘Elektrificatie mobiliteit vraagt om nieuwe generatie hybride...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!