Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Biostoom Oostende neemt energieopslagsysteem in gebruik
© Biostoom

Biostoom Oostende neemt energieopslagsysteem in gebruik

Biostoom Oostende, het afvalverwerkingsbedrijf dat groene stroom produceert, heeft een energieopslagsysteem in gebruik genomen. De batterij is zo groot als een container en houdt het elektriciteitsnet stabiel.

Biostoom Oostende is een groenestroominstallatie die energie opwekt door de verbranding van voorbehandeld huisvuil of bedrijfsafval. De stoom die vrijkomt bij de verbranding drijft een turbine aan die elektriciteit produceert.

640.000 euro
‘Met deze batterij is de kans heel klein dat het licht bij de inwoners van Oostende flikkert’, aldus Philip Peeters, afgevaardigd bestuurder bij Biostoom. ‘We kunnen razendsnel inspelen wanneer er een tekort dreigt.’

Biostoom investeert 640.000 euro in het project, dat mede mogelijk werd gemaakt door Vlaamse subsidies. Voor burgemeester van Oostende Bart Tommelein past dit project in zijn plan om de stad Oostende tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

959 kilowattuur
Om Elia – de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet – te ondersteunen, neemt Biostoom op de site in Oostende de batterij in dienst. De batterij heeft een opslagcapaciteit van 959 kilowattuur. Biostoom gaat de batterij gebruiken om de netfrequentie voor Elia te helpen stabiliseren. Concreet zal het energieopslagsysteem continu de netfrequentie monitoren. Zodra deze iets afwijkt, zal de batterij dat bijsturen. Bij te lage frequentie zal energie op het net geplaatst worden, bij te hoge frequentie zal energie opslagen worden. Als de batterij helemaal geladen is, kan deze gedurende 1 uur stroom leveren voor 2.500 gezinnen.

Graffiti
Om de container waar de batterij in zit op te fleuren, heeft Biostoom zich geïnspireerd op The Crystal Ship, het street art festival dat verspreid over de stad Oostende tal van muurschilderingen en installaties heeft aangebracht. Plur & Loves, een artiestenduo uit Gent, heeft de container voorzien van graffiti.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2021

Liander verwelkomt aansluitvoorwaarden batterijen in netcode: ‘Opslag essentieel voor net van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’ Pavol Bauer van TU Delft: ‘Elektrificatie mobiliteit vraagt om nieuwe generatie hybride...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!