Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
ECN lanceert online toolkit voor het betrekken van gebruikers bij smart grids

ECN lanceert online toolkit voor het betrekken van gebruikers bij smart grids

ECN heeft een online toolkit gelanceerd voor het betrekken van (eind)gebruikers bij smart grids, oftewel slimme energienetten.

Het ontwikkelen van een slim net is dus niet alleen een technische uitdaging, maar ook een sociaal-maatschappelijk vraagstuk. In het onderzoeksproject Smart Consumer, Smart Customer, Smart Citizen (S3C) staat de gebruiker centraal. De 3 C’s staan voor de rollen die gebruikers innemen in een duurzaam en intelligent energiesysteem. Om de transitie te helpen en te versnellen, heeft S3C toegepaste kennis en adviezen ontwikkeld en in de praktijk getest. Hoe krijg ik inzicht in de wensen van gebruikers? Hoe kan ik aantrekkelijke prijsprikkels en beloningsystemen ontwikkelen? Hoe communiceer ik met consumenten over slimme netten en slimme energietoepassingen?

In 50 guidelines en tools krijgen energiebedrijven, netbeheerders en beleidsmakers ondersteuning om gebruikers effectief en succesvol te enthousiasmeren en betrekken. Guidelines bieden een overzicht van kennis en tips om rekening mee te houden bij het ontwikkelen van slimme energieproducten -diensten. Tools geven gedetailleerd en stap-voor-stap advies bij de uitwerking.