Verkenning opslag van duurzaam opgewekte energie in gasvelden

In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) bundelen Liandon, NAM en TNO hun krachten om te kijken in hoeverre het opslaan van duurzaam opgewekte energie in gasvelden technisch haalbaar is.

Er is een onderzoek gestart naar de technische haalbaarheid van het opslaan van duurzaam opgewekte energie in gasvelden in de vorm van gecomprimeerde stikstof. Hierbij wordt duurzaam opgewekte elektriciteit gebruikt voor een aandrijfsysteem dat stikstof in een gasveld injecteert. De stikstof wordt vervolgens in het gasveld samengeperst. Zodra daar behoefte aan is, kan de energie weer worden geproduceerd door de stikstof via een turbine te laten expanderen. De elektriciteit die hiermee wordt gegenereerd, wordt dan weer teruggeleverd aan het energienet.

Opslag met stikstof in gasvelden is nieuw en biedt mogelijk een grote opslagpotentie en exportwaarde voor Nederland. Het haalbaarheidsonderzoek is recentelijk gestart en wordt dus uitgevoerd door Liandon, NAM en TNO. Deze partijen brengen hun kennis op het gebied van onder meer gasvelden, opslag, energiesystemen en energie-innovaties samen. De resultaten worden in de zomer verwacht.

Elestor koopt FlowBox-project: grootste...

Oost NL eist lening terug van Lithium Werks na...

Lithium Werks trekt plannen voor...

ATEPS levert buurtbatterij voor...

Tesvolt ontvangt 2,15 miljoen euro financiering...

Smart Storage Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!