(foto: Restore)

Vlaamse netbeheerder Elia neemt 140 Tesla-batterijen (18 megawatt) in gebruik

De Vlaamse beheerder van het hoogspanningsnet Elia heeft 140 Tesla-batterijen, goed voor 18 megawatt vermogen, officieel in gebruik genomen. Deze batterijen zijn ingeschakeld in de primaire reserve.

De batterijen worden via het bedrijf REstore slim gecombineerd met andere industriële verbruikers in een grote virtuele centrale van 30 à 40 megawatt om onevenwichten op het elektriciteitsnet te vermijden. In een tweede fase zal een deel van de batterijcapaciteit dienen om het Terhills vakantieresort van duurzame energie te voorzien. Dit vakantiepark zal op termijn ook draaien op gelijkstroom in plaats van wisselstroom wat gangbaar is.

De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM is de investeerder achter het energieproject en bundelde de krachten met energietechnologiebedrijf REstore. De batterijen staan op het terrein van Terhills in Dilsen-Stokkem en gaan gepaard met een investering van 11 miljoen euro.

De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM heeft als opdracht om de voormalige mijnbouwwerkplaats van Eisden met haar industriële erfgoed om te vormen tot een bovenregionale toeristische bestemming. Langs de grote grindplas, in recreatiegebied, en nabij het Nationaal Park Hoge Kempen, zal door LRM een vakantiepark gebouwd worden met 250 vakantievilla’s. Omwille van de uniciteit en ligging van de site, is het een strategische keuze van LRM om bij deze herbestemming maximaal de kaart van duurzaamheid te trekken.

Elestor koopt FlowBox-project: grootste...

Oost NL eist lening terug van Lithium Werks na...

Lithium Werks trekt plannen voor...

ATEPS levert buurtbatterij voor...

Tesvolt ontvangt 2,15 miljoen euro financiering...

Smart Storage Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!