foto: Tes

Europa verwelkomt eerste gigafabriek voor batterijopslagsystemen

Tesvolt is gestart met de bouw van Europa's eerste gigafabriek voor batterijopslagsystemen. De fabriek verrijst in Lutherstadt Wittenberg in Duitsland.

Tesvolt gaat in de fabriek lithium-ionopslagsystemen vervaardigen. De jaarlijkse productiecapaciteit zal meer dan 1 gigawattuur bedragen. Innovaties in het productieproces zorgen ervoor dat de opslagsystemen zowel flexibel als efficiënt in massa kunnen worden geproduceerd. Tesvolt financiert de investering van miljoenen dollars in de gigafabriek zonder externe financiering, waarbij de Europese Unie steun zal verlenen voor de financiering van ongeveer 10 procent van de kosten van de productielijn. De nieuwe productielijn, het magazijn en de kantoren worden volledig aangedreven door middel van zonne-energie.

Een zonnepaneelinstallatie met een vermogen van 200 kilowattpiek levert de elektriciteit die nodig is voor de kantoren en opslagsystemen. Alle overtollige elektrische energie wordt opgeslagen in de eigen Tesvolt-batterijen van de fabriek, die een capaciteit van 350 kikowattuur zullen hebben.

De eerste 12.000 vierkante meter vloeroppervlakte zal in juni worden opgeleverd en in de laatste fase zal de jaarlijkse productie meer dan 1 gigawattuur bereiken op een vloeroppervlakte van 20.000 vierkante meter. Geschat wordt dat tegen die tijd het aantal werknemers is gestegen van 60 tot tussen de 100 en 120.

Smart Storage Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!