Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Audi neemt energieopslagsysteem van 1,9 megawattuur in gebruik
foto: Audi

Audi neemt energieopslagsysteem van 1,9 megawattuur in gebruik

Audi heeft op de EUREF Campus in Berlijn de volgens het bedrijf grootste multifunctionele stroomopslagruimte van Duitsland geopend. De lithium-ionbatterijen hebben een capaciteit van 1,9 megawattuur.

Het systeem is opgebouwd uit gebruikte lithium-ionbatterijen van testauto’s van Audi. Met de nog resterende capaciteit van deze batterijen worden verschillende interactiescenario's tussen elektrische auto's en het elektriciteitsnet getest. Met het project geeft Audi een tweede leven aan de batterijen die het einde van hun levenscyclus hebben bereikt.

1 miljoen auto’s
Tegen 2025 dient zo’n 40 procent van alle nieuwe Audi-modellen te beschikken over een geëlektrificeerde aandrijflijn. Medio volgend decennium verhoudt zich dat tot zo’n 1 miljoen geëlektrificeerde auto’s per jaar. Met het toenemen van het aantal batterij-elektrische auto’s ontstaat in potentie een enorme mobiele energie-opslagcapaciteit die maximaal benut kan worden door deze elektrische auto’s te integreren in het energienetwerk.

Audi doet dat nu al door gebruikte accu's uit elektrische testauto’s op de EUREF Campus in Berlijn samen te voegen tot een groot opslagsysteem voor elektriciteit. De opgeslagen energie is in een split second beschikbaar en kan bijvoorbeeld helpen het centrale elektriciteitsnet stabiel te houden. De opslagunit op de EUREF Campus beslaat een oppervlakte van ongeveer 110 vierkante meter en dient als laboratorium voor verdere toepassingen. De unit is verbonden met het stroomnet van Berlijn en heeft daarvoor 1 megawatt aan vermogen, wat overeenkomt met de gemiddelde laadbehoefte van ongeveer 200 elektrische auto’s.