Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Alfen levert energieopslagsysteem van 1 megawattuur aan Fortum en Caruna
© Alfen

Alfen levert energieopslagsysteem van 1 megawattuur aan Fortum en Caruna

De Finse energieleverancier Fortum en netbeheerder Caruna hebben Alfen geselecteerd om een energieopslagsysteem van 1 megawatt met een opslagcapaciteit van 1 megawattuur te leveren in de omgeving van Helsinki.

Dit opslagsysteem is de eerste opdracht vanuit een nieuwe raamovereenkomst tussen Fortum en Alfen, die zowel energieopslagsystemen als transformatorstations omvat. Het opslagsysteem zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 operationeel zijn.

Back-upvoorziening
Het energieopslagsysteem zal als back-upvoorziening worden gebruikt voor een middenspanningssegment van Caruna’s elektriciteitsnet. Dit segment bestaat uit 20 transformatorstations voor de energielevering aan 334 huishoudens en enkele bedrijven. Daarnaast zal Fortum het opslagsysteem gebruiken om het elektriciteitsnet van de Finse transmissiesysteembeheerder Fingrid te balanceren (red. frequentieregeling).

‘Energieopslag onmisbaar’
Ilari Alaperä, businessdevelopmentmanager bij Fortum: ‘Alfen heeft uitgebreide ervaring met energieopslag in Scandinavië en diepgaande kennis van de lokale situatie dankzij hun Finse vestiging Alfen Elkamo.’

Antti Keskinen, developmentmanager Innovaties bij Caruna: ‘We bereiden ons voor op een toekomst met verdere digitalisering, elektrisch vervoer en consumenten die zelf energie produceren. Nieuwe oplossingen voor ons netwerk zijn hierbij onmisbaar. Dit innovatieve energieopslagsysteem is een belangrijke stap in de richting naar een vernieuwd netwerk.’