Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Proeftuin EnergieKoplopers in Stad van de Zon moet files op elektriciteitsnet gaan oplossen

Proeftuin EnergieKoplopers in Stad van de Zon moet files op elektriciteitsnet gaan oplossen

In de nieuwe proeftuin EnergieKoplopers in Heerhugowaard wordt met tweehonderd huishoudens getest of zij energiefiles kunnen helpen voorkomen en zo geld kunnen verdienen door flexibel met energie om te gaan.

Als bij veel huishoudens tegelijk veel zonne-energie wordt opgewekt en niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld doordat men op het werk is, dan kunnen er energiefiles op het net ontstaan. Door flexibel met energie om te gaan en energie te gebruiken op het moment dat er lokaal veel wind of zon is, kunnen huishoudens deze energiefiles

In Heerhugowaard is de Stad van de Zon zo’n wijk waar lokaal veel elektriciteit wordt opgewekt. In Heerhugowaard zijn nu 200 huishoudens aangesloten op een energiesysteem dat met een slim apparaat in huis, zoals een elektrische boiler of warmtepomp, communiceert. Het energiesysteem voorspelt de vraag en aanbod van elektriciteit. Daarnaast voorspelt het systeem hoeveel flexibiliteit nodig is om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en zo energiefiles te voorkomen. De deelnemers kunnen deze flexibiliteit met het slimme apparaat aanbieden. Bijvoorbeeld door overdag zonne-energie te gebruiken om water in hun boiler te verwarmen en dit opgeslagen warme water ’s avonds te gebruiken om mee te douchen. Deelnemende huishoudens hoeven daar niets voor te doen: het slimme systeem regelt automatisch dat het apparaat op het juiste moment energie opslaat of verbruikt.

Huishoudens kunnen naar verwachting tot 100 euro per jaar verdienen door flexibel met energie om te gaan. Naast de 200 huishoudens nemen Alliander, Essent, IBM, ICT (ICT Automatisering), NRG031 en de Gemeente Heerhugowaard deel aan de proeftuin. Het project wordt met subsidie van het Innovatieprogramma Intelligente Netten (IPIN) van de overheid gerealiseerd.